Profesionālās meistarības konkursā “Jaunais Maiznieks 2022” par uzvarētāju kļuvis un labākā jaunā maiznieka titulu ieguvis Ventspils Tehnikuma audzēknis Ernests Gūtmanis, kuram maiznieka profesiju apgūt palīdz pasniedzēja Anta Garbare, informē Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas projektu vadītāja Ilze Zuimača.
“Es priecājos, ka konkursā piedalījās tik daudz jauniešu no dažādām Latvijas skolām, kuri ar lielu atbildību un nopietnību ir pievērsušies maizes tēmai un iedziļinājušies maizes gatavošanas tehnoloģiskajā procesā. Jaunie maiznieki konkursam radīja speciālas maizes, kas atšķiras gan pēc savas krāsas un formas, gan arī pēc receptes un garšas. Vēlu konkursantiem nezaudēt azartu maizes gatavošanā!” uzsver konkursa žūrijas priekšsēdētājs, maizes ceptuves "Lāči" saimnieks un maizniekmeistars Normunds Skauģis.
Līdz ar titulu “Labākais jaunais Maiznieks 2022” Ernests Gūtmanis ieguvis arī naudas balvu 200 eiro apmērā. Otro vietu izcīnīja Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma audzēkne Elīna Olendere, kuras pasniedzēja ir Dace Šēna. Godpilno trešo vietu ieguva Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma audzēkne Aleksandra Beļakova, kuras pasniedzēja ir Līga Rugāja. Savukārt žūrijas simpātiju balvu ieguva Ogres tehnikuma audzēkne Marija Titarenko, kuras skolotāja ir Gita Kalnaģeidāne. Naudas balvas saņēma arī pārējie konkursa laureāti.
“Ar šo konkursu vēlējāmies atgādināt par maiznieka profesiju, kas ir viens no tradicionālajiem arodiem, kas prasa lielu rūpību, pacietību un centību,” atzīmē Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.
“Šī gada konkursu raksturo viens vārds – gandarījums! Sen nebiju redzējusi audzēkņus tik saliedētus, kaut viņi nākuši no dažādām mācību iestādēm. Mēs iepazinām ar pozitīvām emocijām un darba sparu piepildītus jauniešus. Pārdomātajās prezentācijās saskatījām lielisku skolotāja un audzēkņa sadarbību. Tas, mums – organizatoriem, dod motivāciju arī nākotnē veidot šādus konkursus, lai turpmāk saglabātu maiznieka amatu un patiesi lepotos ar mūsu tautas maizes tradīcijām un vēsturi,” emocijās dalās Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka.
“Maize ir unikāls produkts, mums jāuztur dzīvas tās radīšanas tradīcijas un jānodod tās nākamajām paaudzēm. Konkursa norise ar tā lieliskajiem dalībniekiem apliecināja jauniešu prasmes piedāvāt maizi ar īpašām garšām, smaržām, krāsām un formām. Katrs maizes klaipiņš tika radīts ar cieņu un mīlestību,” lielu paldies par maizes mīlestības svētku radīšanu saka Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma valdes locekle un direktore Ilze Ločmane.
Konkursa ietvaros savus tradicionālos ēdienus prezentēja arī ukraiņu audzēkņi, izveidojot pop-up restorānu “Chervona Ruta” un aizkustinot konkursa žūriju un Latvijas jauno maiznieku skolotājus. Ukraiņu ēdienus gatavoja 12 jaunieši un viņu skolotāji no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma sadraudzības pilsētas Chernivtsi.
Visi konkursa dalībnieki saņēma AS “Rīgas dzirnavnieks”, AS “Hanzas Maiznīca” un “Puratos Latvia” produkciju, kā arī Latvijas Maiznieku biedrības, SIA “Lāči”, SIA “Lanordija”, SIA “Puratos Latvia” un SIA “Gemoss” specbalvas. Konkursā piedalījās profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi vecumā no 17 līdz 23 gadiem.
Konkursa mērķis ir popularizēt maiznieka profesiju un veicināt audzēkņu profesionālās iemaņas un radošo domāšanu inovāciju virzienā, un, iekļaujot tradicionālās maizes cepšanas metodes, izveidot maizi ar īpašu nozīmi no dažādu graudaugu miltiem. Šā gada uzdevums jaunajiem maizniekiem bija pagatavot un izcept maizi ar moto “Mana īpašā Maize”.
Konkursu organizēja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas Pārtikas produktu kvalitātes klasteris un Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu. Konkursu līdzfinansēja Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.
Projekts “Pārtikas Produktu Kvalitātes Klasteris”, pr. nr. 3.2.1.1/16/A/002