Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure aicina Latvijas iedzīvotājus sagaidīt Jāņu dienu senču tradīcijās, svētku galdam izvēloties vietējo pārtikas ražotāju un lauksaimnieku produkciju.
Līgo vakars un Jāņu diena ir Latvijas nacionālie svētki, kuros pulcējas ģimenes, radi un draugi, lai kopā svinētu vasaras Saulgriežus ar dziesmām, dejām un tradicionāliem ēdieniem.
“Protams, ka laiki un līdz ar to arī tradīcijas mainās, bet nemainīgi zemākā cena ir bijusi svarīgākais kritērijs, izvēloties pārtikas produktus, ko likt iepirkumu grozā. Mēs vēlamies atgādināt, ka aiz vietējām precēm un ražojumiem nestāv ārvalstu veikalu ķēdes, sausi cipari un aprēķini, bet gan mūsu pašu cilvēki – pārtikas ražotāji, pārstrādātāji, lauksaimnieki un mājražotāji,” uzsver Ināra Šure.
“Ja arī tas Latvijas siera ritulis, cūkgaļas šašliks vai alus pudele ir dārgāka, atceries, ka to ir ražojuši mūsu cilvēki un naudiņa par vietējo pārtiku paliks Latvijas ekonomikā. Katrs Latvijas produkts, kuru izvēlamies importa preču vietā, ir daļa no svarīga atbalsta pašmāju alus, siera, gaļas, graudu, dārzeņu un citu nozaru ražotājiem,” atgādina Ināra Šure.
Nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā Zaļās un Bordo karotītes augsto kvalitātes latiņu ir izpildījuši simtiem dažādu produktu. Atradīsiet gan alu, sieru, gan gaļu, dārzeņus un bezalkoholiskos dzērienus un mājas gatavotu medu – Karotīšu produktu klāsts piedāvās visu, kas nepieciešams, lai apmierinātu ik katru garšas kārpiņu.
Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija ir apkopojusi septiņus iemeslus, kāpēc Līgo un Jāņos svētku galdā būtu vērts likt Zaļās un Bordo karotītes produktus.
- Augsta kvalitāte. Prasības Karotīšu produktiem nosaka Ministru kabineta noteikumi, un tās ir augstākas, nekā to paredz Latvijas un Eiropas Savienības normatīvi, tādējādi nodrošinot drošu un garšīgu maltīti svētku galdā.
- Dabīgums un veselīgums. Karotīšu produkti nesatur ģenētiski modificētus organismus, sintētiskās krāsvielas, tajos ir mazāk sāls un cukura, līdz ar to šie produkti ir veselīgāki.
- Atbalsts vietējiem ražotājiem. Iegādājoties Zaļās un Bordo karotītes produktus, pircēji atbalsta vietējos ražotājus, pārstrādātājus un zemnieku saimniecības, tādējādi veicinot vietējo ekonomiku un nodarbinātību.
- Tradicionāla garša. Daudzu iecienītais Tērvetes alus ar Zaļās karotītes pārtikas kvalitātes zīmi tiek marķēts jau vairāk nekā desmit gadus. Zaļā un Bordo karotīte nodrošina autentisku Līgo vakara garšas pieredzi.
- Vides aizsardzība. Zaļās un Bordo karotītes produkti ir ražoti Latvijā. Vietējo produktu izvēle un īsas pārtikas piegādes ķēdes mazina transporta un loģistikas ietekmi uz vidi, palīdz saglabāt dabas resursus, veicinot ilgtspējīgu dzīvesveidu.
- Produktu svaigums. Vietējie produkti, piemēram, svaigi dārzeņi, augļi un gaļa, ir pieejami īsākā laikā no ražošanas līdz patēriņa brīdim, salīdzinot ar importētiem produktiem. Tas nodrošina, ka vietējie produkti ir svaigāki un garšīgāki.
- Vietējais mantojums. Maizes ceptuves Lāči vēstures lappusēs varam uzzināt, ka Īstajai rupjmaizei un Īstajai saldskābmaizei Zaļā karotīte piešķirta jau 2001. gadā, jo, cepot maizi, 85–95% no izmantotajām izejvielām ir nākušas no Latvijas.
Tuvojoties vasaras Saulgriežiem, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija aicina ikvienu iedzīvotāju izvēlēties tieši Latvijā ražotus produktus – jo vairāk pārtikas grozos un uz svētku galda liksim vietējo produktu, jo lielāku atbalstu sniegsim mūsu ražotājiem, lauksaimniekiem un valstij kopumā!