Nacionālā pārtikas kvalitātes shēma

Jaunumi

  • IMG_0069.jpg
  • Dana Zēģelniece.jpg
  • LPUF_Darzeni.png
  • FB_360x360.jpg

Jaunie pārtikas speciālisti – Latvijas nākotnes lepnums! Noslēdzies konkurss “Jaunais Maiznieks 2023/2024”

14 Dec

Noslēdzies Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas Latvijas Pārtikas klastera konkurss “Jaunais Maiznieks 2023/2024”, kas vienkopus pulcēja uzņēmīgākos jaunos pārtikas nozares speciālistus no visas Latvijas, informē Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas projektu vadītāja Ilze Zuimača.

Profesionālās meistarības konkursā “Jaunais Maiznieks 2023/2024” laurus plūca Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma audzēknes. Par uzvarētāju kļuvusi un labākā jaunā maiznieka titulu ieguvusi Dana Zēģelniece, kuru sagatavoja skolotāja Dace Šēna. 2. vietu ieguva vēl viena Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma audzēkne Dženija Brūvele, kuras skolotāja ir Dace Šimkeviča. Savukārt 3. vietu sīvā cīņā izcīnīja Restorānu servisa skolas audzēkne Andrija Marija Reinfelde, kuru sagatavojusi skolotāja Iveta Penele. Konkursa laureāti saņēma naudas balvas, viņu skolotāji – specbalvas. Savukārt zemkopības ministra specbalvu saņēma Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma audzēkne Paula Marta Alksne, kuras pasniedzēja ir Līga Rugāja.                                                                                                                             

“Man ir patiess prieks par jauniešu ieguldīto darbu, par viņu izdomas bagātību un neatlaidību, lai sasniegtu rezultātu. Mēs, kā žūrija, daļai no dalībniekiem atgādinājām, ka ir jāpadomā arī par izmaksām un iedzīvotāju pirktspēju. Viena lieta ir gatavot svinīgam pasākumam, bet kas pavisam cits ir maizes kukulītis, ko gatavojat pārdošanai ikdienā. Mēs redzējām, ka jaunie speciālisti radīja maizes un konditorejas izstrādājumus īpaši konkursam, un tie visi bija interesanti un ar vēstījumu. Vēlu topošajiem pārtikas nozares speciālistiem turpināt strādāt, attīstīties un izzināt!” aicina konkursa žūrijas priekšsēdētājs, maizes ceptuves "Lāči" saimnieks un maizniekmeistars Normunds Skauģis.

Žūrijas locekle, SIA ''Liepkalni'' tehnoloģe, struktūrvienības vadītāja Iveta Šmite atzina, ka vērtēt bija ļoti grūti, jo katrs bija ieguldījis lielu darbu un izdomu. “Mums bija prieks redzēt audzēkņu veikumu – katrs izstrādājums kā šedevrs. Visi dalībnieki ir lieli malači – ar skolotājām priekšgalā. Tā ir laba sajūta, ka aug tādi profesionāļi,” gandarīta I. Šmite.

Žūrijas loceklis, SIA N. Bomja maiznīcas ''Lielezers'' maizniekmeistars un tehnologs Dzintars Kalniņš pievienojas kolēģiem un izsaka aicinājumu jaunajiem konditoriem, maizniekiem un pavāriem nezaudēt degsmi un turpināt gaitas izvēlētajā specialitātē. Dz. Kalniņš uzsvēra, ka žūrija priecātos, ja kāds izvēlēsies tieši maiznieka amatu.

Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka maiznieku vārdā pateicās profesionālo skolu pedagogiem par ilggadēju uzticību, enerģiju un ieguldījumu, sagatavojot jaunos speciālistus  konkursam, kā arī ikdienā mācot godāt maizi, iegūt sākotnējās prasmes un iemaņas. “Ceram, ka nākotnē jaunieši varēs iekļauties darba tirgū kā sava aroda meistari. Maize ir produkts, kas rada siltumu, dāsnumu un pozitīvas emocijas. Lai  tās nepietrūkst katram no mums un, īpaši, jaunajai paaudzei!” sacīja G. Duka.

Visi konkursa dalībnieki un viņu pasniedzēji, kas devuši lielāko ieguldījumu savu audzēkņu izaugsmē, saņēma AS “Dobeles Dzirnavnieks”, SIA ‘’Gemoss’’, kā arī Latvijas Maiznieku biedrības, SIA “Lāči”, SIA “Dona”, SIA “Puratos Latvia”, SIA N.Bomja maiznīca ‘’Lielezers’’ un SIA ‘’Liepkalni’’ balvas.

Konkursā piedalījās profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi vecumā no 17 līdz 23 gadiem, kopumā 11 topošie pārtikas produktu ražošanas tehniķi, konditori un pavāri  no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma, Valmieras tehnikuma, kā arī Ogres tehnikuma, Smiltenes tehnikuma, Restorānu servisa skolas, Ventspils tehnikuma un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma.

Konkursa mērķis ir popularizēt maiznieka profesiju, veicināt audzēkņu profesionālās iemaņas un radošo domāšanu inovāciju virzienā, un, iekļaujot tradicionālās maizes cepšanas metodes,  izveidot maizi “Mana maize spēkam un enerģijai” un miltu konditorejas izstrādājumu vai desertu “Rudzi svētku priekam”.

Konkursu organizēja LPUF Latvijas Pārtikas klasteris sadarbībā ar Latvijas Maiznieku biedrību un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu. Ar izejvielām konkursu atbalstīja AS “Dobeles Dzirnavnieks” un Latvijas Maiznieku biedrība. Konkursu līdzfinansēja Eiropas Savienības AF fonds projekts "Latvijas Pārtikas Klasteris", nr. 5.1.1.2.i.0/3/24/A/CFLA/006.

Atpakaļ
Kā iegūt Karotītes?
Iepazīsties ar noteikumiem
Iepazīstieties ar 2014. gada 12. augusta Ministru kabineta noteikumiem Nr. 461 „Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība” (turpmāk – Noteikumi) (pieejami šeit), pievēršot uzmanību šo Noteikumu pielikumiem, kuros minētas konkrētu Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas (NPKS) produktu prasības.
Aizpildi iesniegumu PVD
Aizpildiet iesniegumu produktu sertifikācijai Nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā katram produktam, ko vēlaties pieteikt dalībai NPKS. Šī iesnieguma veidlapu varat atrast Pārtikas un veterinārā dienesta interneta mājas lapā www.pvd.gov.lv. Iesniegumam neaizmirstiet pievienot izejvielu piegādātāju un produktu saņēmēju sarakstu.
Gaidi ziņu
Pēc visu dokumentu saņemšanas ar Jums sazināsies PVD pārstāvis, lai pārrunātu sertifikācijas procesa tālāko norisi un vienotos par pārbaudes laiku Jūsu uzņēmumā.
Noslēdz līgumu ar LPUF
Pēc pozitīva PVD lēmuma un iesnieguma aizpildīšanu par dalību nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā, iesniedziet to LPUF. Uzrādot PVD izsniegto sertifikātu LPUF, ar Jums tiks slēgts Sublicences līgums, kurā atrunāti NPKS norādes lietošanas nosacījumi, kā arī minēts maksājumu apmērs par NPKS norādes publicitātes organizēšanai, apdrošināšanai, reģistra uzturēšanai u.c. izdevumiem.
Pārbaužu veikšana
Saskaņā ar Noteikumiem uzraudzības laikā Jūsu uzņēmuma pārbaude tiks veikta vismaz reizi gadā, savukārt Jūsu izejvielu piegādātāju plānoto pārbaužu biežums tiks noteikts pamatojoties uz risku analīzi.